Vertaling van de betekenissen Edele Qur'an - De Bosnische Vertaling van de Beknopte Uitleg van de Heilige Koran * - Index van vertaling


Vertaling van de betekenissen Vers: (37) Surah: Soerat De bij (an-Nahl)
إِن تَحۡرِصۡ عَلَىٰ هُدَىٰهُمۡ فَإِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِي مَن يُضِلُّۖ وَمَا لَهُم مِّن نَّٰصِرِينَ
Poslaniče, ma koliko ti želio da oni budu na Pravom putu i ma kakve korake glede toga poduzeo, Allah neće ukazati na Pravi put onom ko je zaslužio da ga u zabludi ostavi, i njima niko neće pomoći, niko ih neće od Allahove kazne odbraniti.
Arabische uitleg van de Qur'an:
Voordelen van de verzen op deze pagina:
• العاقل من يعتبر ويتعظ بما حل بالضالين المكذبين كيف آل أمرهم إلى الدمار والخراب والعذاب والهلاك.
Pametan je onaj ko izvlači pouku iz stradanja i kazne koje su dopali nevjernički narodi, poricatelji.

• الحكمة من البعث والمعاد إظهار الله الحقَّ فيما يختلف فيه الناس من أمر البعث وكل شيء.
Mudrost proživljenja stvorenja leži u tome da Allah pokaže ko je bio u pravu kad je riječ o poživljenju poslije smrti i svemu drugom u čemu su se ljudi razilazili.

• فضيلة الصّبر والتّوكل: أما الصّبر: فلما فيه من قهر النّفس، وأما التّوكل: فلأن فيه الثقة بالله تعالى والتعلق به.
Vrijednost strpljivosti i pouzdanje u Allaha. Vrijednost stpljivosti ogleda se u tome što se njome kontroliše duša, a pouzdanje u Allaha vrijednost je zbog činjenice da se time izražava povezanost sa Allahom i povjerenje u Njega.

• جزاء المهاجرين الذين تركوا ديارهم وأموالهم وصبروا على الأذى وتوكّلوا على ربّهم، هو الموطن الأفضل، والمنزلة الحسنة، والعيشة الرّضية، والرّزق الطّيّب الوفير، والنّصر على الأعداء، والسّيادة على البلاد والعباد.
Gospodar će nagraditi muhadžire, one koji se isele iz svoje zemlje, ostavljajući porodicu i imetak, te one koji se na Allaha oslanjaju. Naime, Allah će im dati ugodno mjesto, visok položaj, smiren život, obilnu nafaku, prevlast nad krivovjernima i vođstvo.

 
Vertaling van de betekenissen Vers: (37) Surah: Soerat De bij (an-Nahl)
Surah's Index Pagina nummer
 
Vertaling van de betekenissen Edele Qur'an - De Bosnische Vertaling van de Beknopte Uitleg van de Heilige Koran - Index van vertaling

De Bosnische Vertaling van de Beknopte Uitleg van de Heilige Koran, uitgegeven door het Tafsir Centrum voor Koranische Studies.

Sluit