Salin ng mga Kahulugan ng Marangal na Qur'an - Salin sa Wikang Bosniyano ng Al-Mukhtasar fī Tafsīr Al-Qur’an Al-Karīm * - Indise ng mga Salin


Salin ng mga Kahulugan Ayah: (31) Surah: Ar-Ra‘d
وَلَوۡ أَنَّ قُرۡءَانٗا سُيِّرَتۡ بِهِ ٱلۡجِبَالُ أَوۡ قُطِّعَتۡ بِهِ ٱلۡأَرۡضُ أَوۡ كُلِّمَ بِهِ ٱلۡمَوۡتَىٰۗ بَل لِّلَّهِ ٱلۡأَمۡرُ جَمِيعًاۗ أَفَلَمۡ يَاْيۡـَٔسِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَن لَّوۡ يَشَآءُ ٱللَّهُ لَهَدَى ٱلنَّاسَ جَمِيعٗاۗ وَلَا يَزَالُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ تُصِيبُهُم بِمَا صَنَعُواْ قَارِعَةٌ أَوۡ تَحُلُّ قَرِيبٗا مِّن دَارِهِمۡ حَتَّىٰ يَأۡتِيَ وَعۡدُ ٱللَّهِۚ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُخۡلِفُ ٱلۡمِيعَادَ
Kada bi od osobina Božijih knjiga bilo to da pomjeraju planine, cijepaju zemlju i čine da izvori i rijeke poteku, i da oživljavaju mrtve kada im se uče - onda bi ovaj Kur'an bio najpreči tim osobinama, o Poslaniče, jer on je jasni dokaz koji bi na njihova srca uticao kada bi bila bogobojazna. Međutim, oni su poricatelji! Allah je Taj Koji odlučuje kada će se koje čudo desiti, i kada će se bilo šta desiti. Zar vjernici ne znaju da - ako bi Allah htio - sve bi ljude uputio bez pokazivanja ikakvih čuda? Međutim, On to neće! I nevjernike će neprestano pogađati nedaće zbog njihovog nevjerstva i njihovih grijeha ili će u blizini mjesta njihovog doći sve dok Allah ne pošalje konačnu kaznu. Doista, Allah ne krši Svoje obećanje kada dođe vrijeme njegovog ispunjenja.
Ang mga Tafsir na Arabe:
Ilan sa mga Pakinabang ng mga Ayah sa Pahinang Ito:
• أن الأصل في كل كتاب منزل أنه جاء للهداية، وليس لاستنزال الآيات، فذاك أمر لله تعالى يقدره متى شاء وكيف شاء.
Osnovna uloga svake Božije knjige jeste da uputi ljude na pravi put, a ne da donosi natprirodne događaje. Uzvišeni Allah odlučuje o natprirodnim događajima da se dese onda kada On hoće i onako kako On hoće.

• تسلية الله تعالى للنبي صلى الله عليه وسلم، وإحاطته علمًا أن ما يسلكه معه المشركون من طرق التكذيب، واجهه أنبياء سابقون.
Uzvišeni Allah tješi Poslanika, s.a.w.s., i daje mu do znanja da su i prijašnji poslanici bili suočeni sa tim raznim vrstama utjerivanja u laž od strane višebožaca.

• يصل الشيطان في إضلال بعض العباد إلى أن يزين لهم ما يعملونه من المعاصي والإفساد.
Šejtan na putu odvođenja ljudi u zabludu uljepšava im činjenje grijeha i nereda.

 
Salin ng mga Kahulugan Ayah: (31) Surah: Ar-Ra‘d
Indise ng mga Surah Numero ng Pahina
 
Salin ng mga Kahulugan ng Marangal na Qur'an - Salin sa Wikang Bosniyano ng Al-Mukhtasar fī Tafsīr Al-Qur’an Al-Karīm - Indise ng mga Salin

Salin sa Wikang Bosniyano ng Al-Mukhtasar fī Tafsīr Al-Qur’an Al-Karīm. Inilabas ng Markaz Tafsīr Lid-Dirāsāt Al-Qur’ānīyah (Sentro ng Tafsīr Para sa mga Pag-aaral Pang-Qur’an).

Isara