Traduction des sens du Noble Coran - Traduction en bosniaque du résumé de l'exégèse du noble Coran * - Lexique des traductions


Traduction des sens Verset: (66) Sourate: AT-TAWBAH
لَا تَعۡتَذِرُواْ قَدۡ كَفَرۡتُم بَعۡدَ إِيمَٰنِكُمۡۚ إِن نَّعۡفُ عَن طَآئِفَةٖ مِّنكُمۡ نُعَذِّبۡ طَآئِفَةَۢ بِأَنَّهُمۡ كَانُواْ مُجۡرِمِينَ
“Ne pravdajte se lažnim opravdanjima, ispoljili ste nevjerstvo svojim ismijavanjem nakon što ste ga skrivali! Ako oprostimo nekima od vas koji se vrate u islam i iskreno pokaju za djela koja su činili, On će kazniti one koji ustraju u nevjerovanju i sakriju licemjerstvo te se ne pokaju za zlodjela.
Les exégèses en arabe:
Parmi les bénéfices ( méditations ) des versets de cette page:
• قبائح المنافقين كثيرة، ومنها الإقدام على الأيمان الكاذبة، ومعاداة الله ورسوله، والاستهزاء بالقرآن والنبي والمؤمنين، والتخوف من نزول سورة في القرآن تفضح شأنهم، واعتذارهم بأنهم هازلون لاعبون، وهو إقرار بالذنب، بل هو عذر أقبح من الذنب.
Munafici čine brojna ružna djela. Neka od njih jesu ova: lažno se zaklinju, iskazuju neprijateljstvo prema Allahu i Poslaniku, ismijavaju se Kur'anom, Vjerovjesnikom i vjernicima, strahuju od toga da će biti objavljeni ajeti u kojima će biti razotkriveni, i pravdaju se time da su se samo igrali i zabavljali dok su se rugali vjeri, a takvo opravdanje je gore od samog grijeha za koji se pravdaju.

• لا يُقبل الهزل في الدين وأحكامه، ويعد الخوض بالباطل في كتاب الله ورسله وصفاته كفرًا.
Neprihvatljivo je šaliti se na račun vjere i vjerskih propisa. Besmislen govor o Allahovoj knjizi, Božijim svojstvima i poslanicima ubraja se u djelo koje izvodi iz vjere.

• النّفاق: مرض عُضَال متأصّل في البشر، وأصحاب ذلك المرض متشابهون في كل عصر وزمان في الأمر بالمنكر والنّهي عن المعروف، وقَبْض أيديهم وإمساكهم عن الإنفاق في سبيل الله للجهاد، وفيما يجب عليهم من حق.
Licemjerstvo je opaka bolest koja je ukorijenjena u nekim ljudima. Oni koji boluju od te bolesti istovjetno se ponašaju u svakom vremenu – navraćaju na zlo i odraćaju od dobra, škrtare kad je riječ o udjeljivanju na Allahovu putu i kad se radi o izvršavanju dužnosti.

• الجزاء من جنس العمل، فالذي يترك أوامر الله ويأتي نواهيه يتركه من رحمته.
Kazna se podudara s onim zbog čega je zaslužena. Prema tome, Allah će onog ko izostavlja vjerske naredbe, a čini vjerske zabrane izostaviti kad bude uvodio ljude u Svoju milost.

 
Traduction des sens Verset: (66) Sourate: AT-TAWBAH
Lexique des sourates Numéro de la page
 
Traduction des sens du Noble Coran - Traduction en bosniaque du résumé de l'exégèse du noble Coran - Lexique des traductions

Traduction en bosniaque du résumé de l'exégèse du noble Coran, émanant du Centre de l'exégèse pour les études coraniques

Fermeture